Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας των Τροφίμων

Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας των Τροφίμων τιμάται στις 7 Ιουνίου και έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ (Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών), με τη συνεργασία του FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας) και του WHO (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας). Στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με την πρόληψη, τον εντοπισμό και τη διαχείριση των τροφιμογενών κινδύνων, συμβάλλοντας στη διατροφική ασφάλεια.

Η πρωταρχική σημασία της ασφάλειας των τροφίμων και η διασφάλιση της ποιότητας και της προστασίας του καταναλωτή οδηγούν τις σύγχρονες επιχειρήσεις και τους οργανισμούς στην ανάπτυξη και την εφαρμογή των παρακάτω

• HACCP – Hazard Analysis and Critical Control Points
• ISO 22000:2018 – Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας και Ασφάλειας Τροφίμων
• FSSC 22000 Υγιεινή και Ασφάλεια σε επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών
• IFS – International Featured Standards Food

Το σύστημα HACCP (Ανάλυση Κινδύνων και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου) αποτελεί τη βάση για τη διαχείριση της ασφάλειας των τροφίμων που παράγονται, αποθηκεύονται ή διακινούνται, εντοπίζοντας, αξιολογώντας και ελέγχοντας πιθανούς κινδύνους (βιολογικούς, χημικούς ή φυσικούς).

Το HACCP αποτελεί μία από τις σημαντικότερες νομοθετικές απαιτήσεις και είναι υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην αλυσίδα τροφίμων, από την παραγωγή έως την τελική κατανάλωση (π.χ. εστιατόρια, μονάδες μαζικής εστίασης, βιομηχανίες τροφίμων και ποτών, σούπερ μάρκετ, νοσοκομεία, σχολεία κ.λπ.).

Η ανάπτυξη και η εφαρμογή της μελέτης HACCP βασίζεται στις 7 βασικές αρχές του και συνοπτικά περιλαμβάνει:

• Τη διασφάλιση της υγιεινής των χώρων
• Την καθιέρωση διαδικασιών και οδηγιών εργασίας
• Τη συγγραφή των βασικών κανόνων που σχετίζονται με το HACCP
• Τον εντοπισμό των πιθανών κινδύνων
• Τον Καθορισμό κρίσιμων σημείων ελέγχου
• Τον καθορισμό διορθωτικών ενεργειών

Οι αρχές του HACCP ενσωματώνονται στο Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας των Τροφίμων, ISO 22000:2018. Το συγκεκριμένο πρότυπο ορίζει τις γενικές απαιτήσεις, ώστε οι οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τροφικής αλυσίδας να ελέγχουν αποτελεσματικά τους κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων προκειμένου να διασφαλίζουν την ασφάλεια αυτών.

Το ISO 22000:2018 περιλαμβάνει ακόμα τις απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας και τις γενικές αρχές των Συστημάτων Διαχείρισης (Πολιτική Ασφάλειας Τροφίμων, τεκμηρίωση διαδικασιών, εκπαίδευση προσωπικού, εσωτερικοί έλεγχοι και διορθωτικές ενέργειες).

Πλέον, ακολουθώντας τη δομή των αναθεωρημένων προτύπων, είναι αρκετά πιο απλή η παράλληλη εφαρμογή του με άλλα πρότυπα όπως το ISO 9001:2015, ISO 14001:2015 και ISO 45001:2018.

Το FSSC 22000, βασισμένο στο πρότυπο ISO 22000:2018, αποτελεί ένα πιο ολοκληρωμένο πιστοποιήσιμο σχήμα διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων. Είναι πλήρως αναγνωρισμένο από το GFSI (Global Food Safety Initiative), γεγονός που το καθιστά αποδεκτό από τις μεγαλύτερες διεθνείς εταιρείες τροφίμων και λιανεμπορίου.

Περιλαμβάνει το διεθνές πρότυπο ISO 22000:2018, τις τεχνικές προδιαγραφές για τα προαπαιτούμενα (PRPs) και τις πρόσθετες απαιτήσεις του σχήματος και είναι κατάλληλο για επιχειρήσεις που επιθυμούν να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους σε διεθνές επίπεδο ή να συνεργαστούν με μεγάλες εταιρείες που απαιτούν τη συγκεκριμένη πιστοποίηση.

Το IFS Food είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο πιστοποίησης ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων, σχεδιασμένο για παραγωγικές επιχειρήσεις που επεξεργάζονται τρόφιμα ή συσκευάζουν προϊόντα υπό ιδιωτική ετικέτα, αναγνωρισμένο από τον GFSI.

Αφορά επιχειρήσεις που επεξεργάζονται τρόφιμα ή/και έχουν επαφή με τρόφιμα συσκευασμένα χωρίς περαιτέρω μεταποίηση και είναι ένα ισχυρό εργαλείο για επιχειρήσεις τροφίμων που θέλουν να ενισχύσουν την αξιοπιστία τους, να συνεργαστούν με μεγάλες ευρωπαϊκές αλυσίδες και να αποδείξουν την τήρηση υψηλών προδιαγραφών ασφάλειας και ποιότητας.

Η εφαρμογή των παραπάνω, προσφέρει σημαντικά οφέλη στις επιχειρήσεις ενισχύοντας τόσο την εσωτερική τους οργάνωση όσο και την ανταγωνιστικότητά τους στην αγορά. Διασφαλίζεται η παραγωγή, αποθήκευση και η διακίνηση των τροφίμων και αναγνωρίζονται και ελέγχονται τα σημεία τα οποία μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για τα τρόφιμα. Παράλληλα, η επιχείρηση αποκτά νομοθετική συμμόρφωση, μειώνει τον κίνδυνο ανακλήσεων και προστατεύει τη φήμη της. Ακόμα, διευκολύνεται η εξαγωγή, η πρόσβαση σε απαιτητικές αγορές και μεγάλες αλυσίδες, καθώς και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης πελατών και συνεργατών.

Η ISOEXPERTS δραστηριοποιείται στον χώρο της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις και οργανισμούς, με μεγάλη εμπειρία στην εκπόνηση μελετών, διαθέτοντας πιστοποίηση σύμφωνα με τα πρότυπα ISO 9001:2015, ISO 14001:2015, ISO 45001:2018, ISO 22301:2019 και ISO 27001:2022, ISO 37001:2017, επιθυμώντας να εξασφαλίσει την ποιότητα των υπηρεσιών της και την αξιοπιστία σε θέματα διαχείρισης πληροφοριών.

Για την ISOEXPERTS Consulting Office

+30 2103007064

[email protected]

✉️ Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα