HACCP

Τι είναι το HACCP

Το σύστημα HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) αποτελεί τη βάση για τη διαχείριση της ασφάλειας των τροφίμων και είναι υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Η εταιρεία μας εξειδικεύεται στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για τη μελέτη, ανάπτυξη και εφαρμογή του HACCP, προσαρμοσμένη στις ανάγκες κάθε επιχείρησης.

Πληροφορίες για τη μελέτη HACCP

Το HACCP στηρίζεται σε ευρωπαϊκές και εθνικές νομοθεσίες, οι οποίες καθορίζουν τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων:

  • Κανονισμός (ΕΚ) 852/2004 για την υγιεινή των τροφίμων
  • Κανονισμός (ΕΚ) 853/2004 για τους ειδικούς υγειονομικούς κανόνες των τροφίμων ζωικής προέλευσης
  • Εθνική Νομοθεσία (π.χ. Υγειονομικές Διατάξεις, Αποφάσεις του ΕΦΕΤ) που εξειδικεύουν τις απαιτήσεις ανά κλάδο
  • ΦΕΚ3758/Β/25-10-2017  Υγειονομική διάταξη  του υπουργείου Υγείας σχετικά με τον ιατρικό έλεγχο του προσωπικού, καθώς και την  διατροφή και τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων στους δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

Όλες οι επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην αλυσίδα τροφίμων, από την παραγωγή έως την τελική κατανάλωση, υποχρεούνται να εφαρμόζουν μελέτη HACCP. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Εστιατόρια, ξενοδοχεία και μονάδες μαζικής εστίασης
  • Βιομηχανίες τροφίμων και ποτών
  • Σούπερ μάρκετ και καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων
  • Νοσοκομεία, σχολεία και στρατιωτικές μονάδες.

Η πιστοποίηση βάσει HACCP εξασφαλίζει τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία και ενισχύει την αξιοπιστία της επιχείρησης. Είναι ιδιαίτερα σημαντική για:

  • Την απόκτηση αδειών λειτουργίας και την αποφυγή προστίμων
  • Τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις προμηθευτών και συνεργατών
  • Τη διασφάλιση της υγείας των καταναλωτών και την ενίσχυση της φήμης της επιχείρησης/Οργανισμού.

Η εταιρεία μας ακολουθεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ανάπτυξη και εφαρμογή της μελέτης HACCP:

  1. Η μελέτη και εισαγωγή των απαραίτητων διαδικαστικών αλλαγών στην επιχείρηση/φορέα για την πλήρη εφαρμογή της μελέτης HACCP.
  2. Η μελέτη επάρκειας των χρησιμοποιούμενων τεχνικών ελέγχου διασφάλισης της υγιεινής των χώρων και προτάσεις βελτίωσης αυτών, σε πνεύμα πρόληψης της διασταυρούμενης επιμόλυνσης.
  3. Η καθιέρωση διαδικασιών και οδηγιών εργασίας συνεχούς παρακολούθησης.
  4. Η συγγραφή των βασικών κανόνων που σχετίζονται με το HACCP.
  5. Η σχεδίαση των απαραίτητων εντύπων για τις διάφορες λειτουργίες που σχετίζονται με το HACCP Codex Alimentarius.
  6. Η εσωτερική εκπαίδευση με την παροχή οδηγιών του προσωπικού της εταιρείας στα θέματα HACCP Codex Alimentarius και των σύγχρονων τεχνικών Ελέγχου Ασφάλειας.

Οι δημόσιοι φορείς (όπως νοσοκομεία, σχολικές μονάδες και στρατιωτικές εγκαταστάσεις), οφείλουν να εφαρμόζουν τα πρότυπα ασφάλειας τροφίμων με αυξημένες απαιτήσεις συμμόρφωσης. Παρέχουμε:

  • Μελέτες HACCP προσαρμοσμένες στις προδιαγραφές του δημόσιου τομέα
  • Συμβουλευτική για την εναρμόνιση με τις απαιτήσεις της μελέτης
  • Σχεδίαση των απαραίτητων διαδικασιών και εντύπων για τις διάφορες λειτουργίες που σχετίζονται με το HACCP Codex Alimentarius.
✉️ Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα
Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα
Μας Εμπιστεύονται