To HALAL είναι Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων σε συμμόρφωση με το δίκαιο της Σαρία (Ιερό Μουσουλμανικό δίκαιο). Με τον αραβικό όρο HALAL προσδιορίζεται το «νόμιμο ή επιτρεπτό» και δεν χαρακτηρίζει μόνο τρόφιμα και ποτά.
Πιο συγκεκριμένα, τα τρόφιμα HALAL δεν απευθύνονται μόνο στα προϊόντα κρέατος. Αντιθέτως απευθύνονται γενικά σε όλα τα τρόφιμα, ειδικά στα επεξεργασμένα. Επίσης, αφορούν φαρμακευτικά είδη και πολλά ακόμα προϊόντα.
Η ειδοποιός διαφορά ενός τροφίμου HALAL σε σχέση με τα υπόλοιπα προϊόντα της αγοράς είναι τα συστατικά που περιέχει και ο τρόπος σφαγής του όταν πρόκειται για ζώα. Απαγορευτικό θεωρείται τα τρόφιμα HALAL να περιέχουν ουσίες από χοιρινό κρέας ή αλκοόλ.
Τα κρέατα HALAL μάλιστα, προέρχονται από τελετουργική σφαγή των ζώων, δηλαδή κατά τη διάρκεια της σφαγής, ο υποχρεωτικά μουσουλμάνος σφαγέας επικαλείται τον Αλλάχ.
Η Πιστοποίηση HALAL εφαρμόζεται σε όλες τις επιχειρήσεις που θέλουν να επεκτείνουν το αγοραστικό τους κοινό στις χώρες που απαιτούν συμμόρφωση με τη Σαρία (Ιερό Μουσουλμανικό δίκαιο) και ειδικότερα στους εξής κλάδους:
Οι κατηγορίες οργανισμών που μπορούν να πιστοποιηθούν με HALAL περιλαμβάνουν:
H πιστοποίηση HALAL προσδίδει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την είσοδο ή επέκταση των επιχειρήσεων στην τοπική και παγκόσμια αγορά HALAL. Για εξαγωγές σε ορισμένες χώρες, όπως η Μαλαισία, η Ινδονησία και η Σιγκαπούρη, η πιστοποίηση αυτή απαιτείται. Επιπλέον, για τις εταιρείες που αποτελούν προμηθευτή α’ ή β’ υλών σε άλλες εταιρείες που το τελικό τους προϊόν, έχει πιστοποιηθεί ως προϊόν HALAL, η πιστοποίηση είναι μονόδρομος εάν επιθυμούν να διατηρήσουν τον πελάτη τους. Η παγκόσμια ζήτηση της αγοράς για προϊόντα HALAL αυξάνεται συνεχώς και το σήμα HALAL παρέχει σε επιχειρήσεις διαφόρων τομέων πολλά οφέλη και πλεονεκτήματα.