ISO 22000:2018

Τι είναι το ISO 22000:2018

Το πρότυπο ISO 22000:2018 ορίζει τις γενικές απαιτήσεις για τη δημιουργία ενός Συστήματος Διαχείρισης της Ασφάλειας στα τρόφιμα, προκειμένου οι οργανισμοί της αλυσίδας τροφίμων να αποδείξουν την ικανότητά τους ως προς τον έλεγχο των κινδύνων και να διασφαλίσουν την ασφάλεια των τροφίμων.

Η ασφάλεια των τροφίμων, αποτελεί πρωταρχικής σημασίας παράγοντα ποιότητας και αφορά την προστασία του καταναλωτή μέσω της παραγωγής τροφίμων τα οποία δεν θα προκαλέσουν βλάβη στην υγεία. Αποτελεί ηθική και νομική υποχρέωση της επιχείρησης τροφίμων καθώς και των δημοσίων αρχών, αλλά και πρωταρχικής σημασίας απαίτηση του καταναλωτή.

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αναθεώρησης των προτύπων, ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO) δημοσίευσε στις 18 Ιουνίου 2018 τη νέα έκδοση του προτύπου για την Ασφάλεια των τροφίμων: «ISO 22000:2018 Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων – Απαιτήσεις για τους οργανισμούς της αλυσίδας τροφίμων», η οποία αντικαθιστά την έκδοση του 2005. Πλέον, ακολουθώντας τη δομή των νέων αναθεωρημένων προτύπων (HLS), είναι πλέον αρκετά πιο απλή η παράλληλη εφαρμογή του με άλλα πρότυπα όπως το ISO 9001:2015, ISO 14001:2015 και ISO 45001:2018.

Το ISO 22000:2018 ενσωματώνει τις:

  • Απαιτήσεις του HACCP
  • Απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας
  • Γενικές αρχές των συστημάτων διαχείρισης

Πληροφορίες για το ISO 22000:2018

Το  ISO 22000:2018 εφαρμόζεται από οποιονδήποτε οργανισμό εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα στην αλυσίδα τροφίμων, είτε πρόκειται για οργανισμό που παράγει, επεξεργάζεται ή διαθέτει τρόφιμα ή ζωοτροφές, είτε πρόκειται για οργανισμό που παράγει υλικά ή εξοπλισμό που έρχεται σε επαφή με τρόφιμα ή παρέχει υπηρεσίες σε επιχειρήσεις τροφίμων.

Η επιχείρηση που θα προχωρήσει στην εφαρμογή Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης κατά το πρότυπο ISO 22000:2018, θα αποκομίσει πολλαπλά οφέλη, μεταξύ των οποίων είναι:

  • Απόδειξη δέσμευσης της επιχείρησης για την Ασφάλεια των Τροφίμων
  • Δημιουργία συνθηκών εμπιστοσύνης με τα ενδιαφερόμενα μέρη
  • Αναγνώριση και έλεγχος των σημείων στις λειτουργίες από τις οποίες μπορεί να προκύψουν κίνδυνοι για τα τρόφιμα
  • Μείωση και εξάλειψη πιθανών ανακλήσεων προϊόντων και αντιδικιών.
  • Προστασία εμπορικού σήματος
  • Αναγνώριση και εφαρμογή αποτελεσματικού ελέγχου και παρακολούθησης
  • Διαβεβαίωση ύπαρξης προϊόντων υψηλών προδιαγραφών στους πελάτες της επιχείρησης
  • Βοηθάει στην ανάπτυξη συστήματος άμυνας για την επιχείρηση, σε περίπτωση εκτάκτων καταστάσεων
  • Ισχυρή εταιρική εικόνα
  • Γρήγορη εκτέλεση διορθωτικών ενεργειών
  • Αύξηση εμπιστοσύνης, φερεγγυότητας και κύρους της επιχείρησης
  • Καθορισμός υπευθυνοτήτων και αρμοδιοτήτων σε όλο το εμπλεκόμενο προσωπικό
  • Το σήμα της Πιστοποίησης προσδίδει αναγνωρισιμότητα και ευκολία διάθεσης των προϊόντων
  • Πλήρης συμμόρφωση με τη Νομοθεσία

Κατά την ανάληψη έργου ανάπτυξης Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων κατά το πρότυπο ISO 22000:2018 από την ISOEXPERTS ακολουθούνται τα παρακάτω βήματα:

  • Προσδιορισμός των πιθανών κινδύνων που σχετίζονται με όλα τα στάδια παραγωγής, επεξεργασίας. αποθήκευσης, διακίνησης και διανομής του τροφίμου
  • Αξιολόγηση των πιθανοτήτων εμφάνισης των κινδύνων και προσδιορισμός των προληπτικών μέτρων για τον έλεγχο τους
  • Καθορισμός των παραμέτρων που πρέπει να ελέγχονται σε κάθε Κρίσιμο Σημείο Ελέγχου
  • Μελέτη των κανονιστικών διατάξεων που διέπουν τα συγκεκριμένα κατά περίπτωση προϊόντα τροφίμου για τον καθορισμό των κρίσιμων ορίων, τα οποία πρέπει να ικανοποιούνται ώστε να διασφαλίζεται ότι κάθε Κρίσιμο Σημείο βρίσκεται υπό έλεγχο
  • Συγγραφή διαδικασιών για την εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης των Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου και των κρίσιμων ορίων τους
  • Ανάπτυξη διαδικασιών για τον καθορισμό των διορθωτικών ενεργειών που πρέπει να λαμβάνονται σε περίπτωση που κάποιο Κρίσιμο Σημείο Ελέγχου βρίσκεται εκτός των κρίσιμων ορίων το
  • Εγκατάσταση συστήματος αρχειοθέτησης
  • Ανάπτυξη διαδικασιών επαλήθευσης για την επιβεβαίωση της σωστής και αποτελεσματικής λειτουργίας του Συστήματος ISO 22000:2018
  • Διενέργεια επιθεωρήσεων και η αναγνώριση σημείων μη συμμόρφωσης
  • Εισήγηση για διορθωτικές ενέργειες και παρακολούθηση της εφαρμογής αυτών
  • Εκπαίδευση του προσωπικού του Οργανισμού/Επιχείρησης στο Σύστημα ISO 22000:2018
  • Υποστήριξη του Οργανισμού/Επιχείρησης κατά την επιθεώρηση από τον Φορέα Πιστοποίησης (για την πιστοποίηση κατά ISO 22000:2018, Codex Alimentarius κλπ)
Το ISO 22000:2018 Συνδυάζεται Με:
✉️ Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα
Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα
Μας Εμπιστεύονται