Το πρότυπο ISO 22000:2018 ορίζει τις γενικές απαιτήσεις για τη δημιουργία ενός Συστήματος Διαχείρισης της Ασφάλειας στα τρόφιμα, προκειμένου οι οργανισμοί της αλυσίδας τροφίμων να αποδείξουν την ικανότητά τους ως προς τον έλεγχο των κινδύνων και να διασφαλίσουν την ασφάλεια των τροφίμων.
Η ασφάλεια των τροφίμων, αποτελεί πρωταρχικής σημασίας παράγοντα ποιότητας και αφορά την προστασία του καταναλωτή μέσω της παραγωγής τροφίμων τα οποία δεν θα προκαλέσουν βλάβη στην υγεία. Αποτελεί ηθική και νομική υποχρέωση της επιχείρησης τροφίμων καθώς και των δημοσίων αρχών, αλλά και πρωταρχικής σημασίας απαίτηση του καταναλωτή.
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αναθεώρησης των προτύπων, ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO) δημοσίευσε στις 18 Ιουνίου 2018 τη νέα έκδοση του προτύπου για την Ασφάλεια των τροφίμων: «ISO 22000:2018 Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων – Απαιτήσεις για τους οργανισμούς της αλυσίδας τροφίμων», η οποία αντικαθιστά την έκδοση του 2005. Πλέον, ακολουθώντας τη δομή των νέων αναθεωρημένων προτύπων (HLS), είναι πλέον αρκετά πιο απλή η παράλληλη εφαρμογή του με άλλα πρότυπα όπως το ISO 9001:2015, ISO 14001:2015 και ISO 45001:2018.
Το ISO 22000:2018 ενσωματώνει τις:
Το ISO 22000:2018 εφαρμόζεται από οποιονδήποτε οργανισμό εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα στην αλυσίδα τροφίμων, είτε πρόκειται για οργανισμό που παράγει, επεξεργάζεται ή διαθέτει τρόφιμα ή ζωοτροφές, είτε πρόκειται για οργανισμό που παράγει υλικά ή εξοπλισμό που έρχεται σε επαφή με τρόφιμα ή παρέχει υπηρεσίες σε επιχειρήσεις τροφίμων.
Η επιχείρηση που θα προχωρήσει στην εφαρμογή Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης κατά το πρότυπο ISO 22000:2018, θα αποκομίσει πολλαπλά οφέλη, μεταξύ των οποίων είναι:
Κατά την ανάληψη έργου ανάπτυξης Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων κατά το πρότυπο ISO 22000:2018 από την ISOEXPERTS ακολουθούνται τα παρακάτω βήματα: