BRC – IFS – FSSC

BRC

Tο πρότυπο BRC Global Standard αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το 1998 από το Σύνδεσμο Λιανεμπόρων της Μ. Βρετανίας, (British Retail Consortium) και απευθύνεται σε προμηθευτές τροφίμων που παρασκευάζουν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας για λογαριασμό των Super Market κυρίως της Αγγλίας. Στηρίζεται στις αρχές του HACCP δίνοντας ιδιαίτερη βάση στην καλή βιομηχανική πρακτική (GMP) και στην ορθή υγιεινή πρακτική (GHP).

IFS

To IFS (International Food Standard) αποτελεί ιδιωτικό πρότυπο από τις ενώσεις λιανέμπορων της Γερμανίας (HDE) και της Γαλλίας (FCD), καθώς και οι ιταλικές ενώσεις (ANCC & ANCD) και καθιερώθηκε το 2002.

Το πρότυπο IFS διαθέτει παρόμοια δομή και απαιτήσεις με το πρότυπο του BRC. Το πρότυπο αυτό απευθύνεται σε εταιρείες παραγωγής τροφίμων ή συσκευασίας χύμα τροφίμων και  αποτελεί προαπαιτούμενο για όλες τις εταιρείες που επιθυμούν να διαθέσουν προϊόντα τους σε Γερμανικές και Γαλλικές αλυσίδες σουπερμάρκετ

FSSC 22000

Το FSSC 22000 – Food Safety System Certification 22000 αποτελεί ένα ολοκληρωμένο Σχήμα Πιστοποίησης για Συστήματα Ασφάλειας Τροφίμων το οποίο  διαχειρίζεται o Ολλανδικός Οργανισμός Foundation for Food Safety Certification και καθιερώθηκε το 2004.

Είναι εφαρμόσιμο σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων, ανεξαρτήτως μεγέθους και πολυπλοκότητας.

Για τις εταιρείες τροφίμων που εφαρμόζουν ήδη το πρότυπο ISO 22000, δύναται να πιστοποιηθούν σύμφωνα με το FSSC 22000 εάν εφαρμόσουν στο ήδη υπάρχον σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων τις απαιτήσεις των προδιαγραφών ISO / TS 22002.