Πιστοποίηση HALAL

Τι είναι ?

To HALAL είναι Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων σε συμμόρφωση με το δίκαιο της Σαρία (Ιερό Μουσουλμανικό δίκαιο). Με τον αραβικό όρο HALAL προσδιορίζεται το «νόμιμο ή επιτρεπτό» και δεν χαρακτηρίζει μόνο τρόφιμα και ποτά.

Πιο συγκεκριμένα τα τρόφιμα  HALAL, δεν απευθύνονται μόνο στα προϊόντα κρέατος. Αντιθέτως απευθύνονται γενικά σε όλα τα τρόφιμα, ειδικά στα επεξεργασμένα. Επίσης, αφορούν φαρμακευτικά είδη και πολλά ακόμα προϊόντα.

Τι ορίζεται ως τρόφιμο HALAL?  

Η ειδοποιός διαφορά ενός τροφίμου HALAL σε σχέση με τα υπόλοιπα προϊόντα της αγοράς είναι τα συστατικά που περιέχει και ο τρόπος παραγωγής η σφαγής του όταν πρόκειται για ζώα. Απαγορευτικό θεωρείται τα τρόφιμα HALAL να περιέχουν ουσίες από χοιρινό κρέας ή αλκοόλ.

Τα κρέατα HALAL μάλιστα, προέρχονται από τελετουργική σφαγή των ζώων, δηλαδή κατά τη διάρκεια της σφαγής, ο υποχρεωτικά μουσουλμάνος σφαγέας επικαλείται τον Αλλάχ.

Σε ποιους απευθύνεται?

Η Πιστοποίηση HALAL απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις που θέλουν να επεκτείνουν το αγοραστικό τους κοινό στις χώρες που απαιτούν συμμόρφωση με τη Σαρία (Ιερό Μουσουλμανικό δίκαιο) και ειδικότερα στους εξής κλάδους :

  • των φαρμακευτικών προϊόντων
  • του τουρισμού,
  • της σίτισης και της εστίασης,
  • των καλλυντικών,
  • της υγειονομικής περίθαλψης

Οι κατηγορίες οργανισμών που μπορούν να πιστοποιηθούν με HALAL περιλαμβάνουν:

  • Κατηγορία Α:σφαγεία, μονάδες επεξεργασίας κρεάτων, γαλακτοκομικές μονάδες, μονάδες παραγωγής αυγών, μονάδες επεξεργασίας ψαριών
  • Κατηγορία Β:μονάδες επεξεργασίας φυτικών προϊόντων (φρέσκων φρούτων, χυμούς φρούτων, διατηρημένα φρούτα, διατηρημένοι χυμοί, αποξηραμένα φρούτα)
  • Κατηγορία Γ:μονάδες επεξεργασίας προϊόντων από οποιαδήποτε πηγή σταθερών σε συνθήκες περιβάλλοντος (σνακ, ελαίων, ποτών)
  • Κατηγορία Δ:εταιρίες αποθήκευσης και διανομής διαφόρων προϊόντων
  • Κατηγορία Ε:βιομηχανίες χημικών και βιοχημικών προϊόντων (προσθέτων, φαρμάκων, υλικών καθαρισμού και απολύμανσης, βιοκαλλιεργειών)
Ποια είναι τα οφέλη της πιστοποίησης HALAL?

H πιστοποίηση HALAL προσδίδει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την είσοδο ή επέκταση των επιχειρήσεων στην τοπική και παγκόσμια αγορά HALAL. Για εξαγωγές σε ορισμένες χώρες, όπως η Μαλαισία, η Ινδονησία και η Σιγκαπούρη, η πιστοποίηση αυτή απαιτείται. Επιπλέον, για τις εταιρείες που αποτελούν προμηθευτή ά ή ΄β  υλών σε άλλες εταιρείες που το τελικό τους προϊόν, έχει πιστοποιηθεί ως προϊόν  HALAL, η πιστοποίηση είναι μονόδρομος εάν επιθυμούν να διατηρήσουν  τον πελάτη τους. Η παγκόσμια ζήτηση της αγοράς για προϊόντα HALAL αυξάνεται συνεχώς και το σήμα HALAL παρέχει σε επιχειρήσεις διαφόρων τομέων πολλά οφέλη και πλεονεκτήματα.

Νομοθεσία :

Παγκοσμίως εφαρμόζονται διαφορετικών ειδών νομοθετικά καθεστώτα σε σχέση με τα τρόφιμα HALAL. Η πιο περιοριστική νομοθεσία είναι η νομοθεσία που εφαρμόζεται στο κράτος της Αλγερίας και της Ινδονησία, και δεν επιτρέπει την εισαγωγή τροφίμων που δεν έχουν Πιστοποίηση HALAL. Ο νόμος μέσα στα επόμενα χρόνια προβλέπεται να επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα πέραν των τροφίμων(π.χ. καλλυντικά, φαρμακευτικά παράγωγα).